Min upplevelse är att vi behöver prata mer om vår återhämtning och hur viktig den är för vår hälsa, hållbarhet, prestation och de resultat vi får och vill ha. Men vad är återhämtning egentligen? Varför är den så viktig? Hur gör vi för att återhämta?
Återhämtning är "vår airbag mot stress". Återhämtning innebär att vi återuppbygger de resurser som förbrukats.

Återhämtning sker normalt sett bäst i en situation utan krav, vilket tillåter kropp och knopp att varva ned. Exempelvis att skifta mellan krav och belastning - en variation i aktiviteter. Vi fungerar bäst om vi varierar mellan an- och avspänning flera gånger under dagen.

Vi kan tänka att återhämtningsbehovet fungerar ungefär som kostbehovet. Vi mår bäst av att äta då och då. Några gånger per dag. Snarare än att äta jätte mycket en gång om dagen, under helgen eller på semestern.

Om vi tar en stund och tänker på hur t ex en elitidrottare bygger upp och planerar sin träning för maximal prestation och resultat. Ofta ser den ut så här: Högintensiv träning - Lågintensiv träning - Återhämtning. Översatt till "hjärnans språk" blir det Högfokus - Lågfokus - Återhämtning.

Om vi sedan tar med det tänket in i vår vardag hur skulle det kunna se ut? Och hur brukar det se ut för de flesta av oss om vi är riktigt ärliga?

Vad är ofta det absolut största hindret vi har - som ofta hindrar oss från att återhämta?
Lite ironiskt är det ofta just upplevelsen av stress. Både utifrån att vår upplevelse är att vi "inte hinner", utmaningen i att stanna upp när systemet och vårt beteende är att hålla "fart" och att hela tiden göra men också utifrån hur kvalitén på vår återhämtning påverkas. Att vi verkligen får återhämtning i det vi avser ska vara återhämtande för oss. Hur våra stressmönster kan störa återhämtningen.

Det finna en mängd olika faktorer som påverkar hur väl vi återhämtar oss. Det är dina beteenden (fysiska & mentala) som kommer att avgöra om du återhämtar dig eller inte. Hur landar det i dig?

"Jag är så stressad att jag inte kan varva ned" eller "Jag mår så bra så jag behöver inte varva ned" är två uttryck som jag ofta möter hos mina kunder - något som känns igen?

Återhämtning som ett helt naturligt inslag i vår vardag. Inte återhämtning enbart under helg, semester eller "senare när det lugnat ner sig lite"... utan som en del av vår dag. Varje dag. Ur vila och återhämtningen växer kraften.

Nu när du förhoppningsvis känner dig utvilad och återhämtad efter semestern - hur behåller du den under hösten? Att på riktigt planera för hur din återhämtning ska se ut ökar möjligheten för att det verkligen blir så.

Känner du att du vill veta mer? Få hjälp och stöttning i en plan som funkar för just dig? Eller att på ditt företag stötta medarbetare och ledare med verktyg och inspiration för återhämtning och hållbarhet?

Hör av dig så planerar vi för ett upplägg som passar för just dig eller på företaget - oavsett om det gäller coaching, föreläsning, kurs eller workshop.

Vill du vara säker på att inte missa information om kommande event? Anmäl dig till Nyhetsbrevet! Är du intresserad av ett event ute på ditt företag? Tillsammans med mina samarbetspartners sätter vi ihop något som passar för just era behov. Hör av dig så ser vi vad vi kan hitta på!

 

UK-vit-m-text [27601] - kopia