Konsten att våga vila först. Att börja i andra änden. Vad får det dig att tänka? Vad startar det för reflektioner hos dig?

Tankarna kring det här med hur vi lägger upp vår planering, vad vi prioriterar naturligast och hur vi lever idag startade hos mig för flera år sedan. Jag behöver påminna mig om vilken strategi som är mest gynnsam för mig, framförallt när det rusar igång med många saker som är stimulerande och kul.

Många av de jag möter i min vardag (klienter, ledare och medarbetare) har ett galet intensivt tempo - privat och arbetsmässigt. De pratar ofta kring hur trötta de är eller hur de har en upplevelse av att ständigt vara jagade av en fullspäckad kalender. Samtidigt som upplevelsen också kan vara att det ger energi och är stimulerande. De väljer bort sig själva och/eller saknar strategier för hur de ska få in micropauser och återhämtning. Kanske känner du också igen dig? Ofta har vi en föreställning om att micropausen ska få oss att tappa fart eller inte vi inte ska få lika mycket gjort - vilket är raka motsatsen till vad det ger.

Jag känner så väl igen mig själv i det! Framförallt utifrån min tidigare roll som ledare. Och det var väldigt nära att jag insåg det försent. Värdet av att våga vila först och hur det gjorde mig till en bättre ledare, mamma, partner, vän och inte minst hur det påverkade min egen känsla av energi och glädje. Det har gjort en stor skillnad i hur mitt liv har förändrats, hur jag mår och hur jag väljer och planerar i min vardag. Att se på mig själv ur ett holistiskt perspektiv där alla delar samverkar och behöver sitt för att jag ska må bra och vara hållbar med energi, glädje och kreativitet.

Tänker att jag vill dela med mig av några tips på hur jag tänker och planerar - kanske kan det vara något även för dig att inspireras av, plocka delar av eller så sår det frön till andra reflektioner för dig och din resa i att Våga Vila Först.

Jag årsplanerar, halvårsavstämmer och veckoplanerar utifrån olika områden. Ett område är vila, återhämtning, micropauser och påfyllnad - både utifrån den längre (ledighet och semester) och den kontinuerliga dagliga. Vi kan inte köra full spruta hela året för att sedan vila ikapp på den årliga semestern! Läs gärna mitt tidigare inlägg om att Återhämta dig - på arbetstid

Så när jag planerar mina veckor (görs oftast på söndagar) så lägger jag in vila, micropauser och återhämtning först. Ja du läste rätt och det går och du ska blocka i kalendern för det! Vissa av de saker jag gör varje vecka ligger där redan som återkommande.

Vad är då vila och återhämtning utifrån en vardag som ofta är späckad? Allt handlar om att inte göra det så stort och komplicerat utan enkelt och i mindre kontinuerliga doser. Min egna erfarenhet och utifrån de jag möter i min vardag är att vi gärna gör det så stort och då blir det ofta ingenting istället. Hitta din strategi för att göra det möjligt.

Vila och micropauser för mig är t ex
- Luft mellan möten - vår hjärna är inte skapt för alla dessa möten kloss an. Den klarar varken fokus eller att vara kreativ.
- 5-10 min promenad på lunchen eller annan form av kortare rörelse för att komma ut under dagen.
- 10 djupa andetag (in på 4 och ut på 6)
- "tomglo" över en kopp kaffe
- socialisera med en kollega (om annat än jobb)
- ge beröm/uppmuntran/komplimang till en kollega. Att få andra att må bra får också dig att må bra 🙂
- träning
- kalla bad
- meditation
- lyssna på musik
- etc

En "liten" annan sak också; sluta multitaska. Vi luras av den positiva förstärkningen när vi multitaskar dvs att det fungerar. I alla fall för stunden. Multitasking är enormt påfrestande för våra kognitiva funktioner och vår psykiska hälsa på sikt. Det slösar enorm energi för vår hjärna.

Var det kanske något du kan ta med dig? Vad skulle vila och en micropaus vara för dig? Hur kan du få in det som en del av din dag?
Vad vill du börja göra?
Konsten att Våga planera in Vila Först är verkligen en vinnare i längden! Vågar du?

 

Vill du vara säker på att inte missa information om kommande event? Anmäl dig till Nyhetsbrevet! Är du intresserad av ett event ute på ditt företag? Tillsammans med mina samarbetspartners sätter vi ihop något som passar för just era behov. Hör av dig så ser vi vad vi kan hitta på!

 

UK-vit-m-text [27601] - kopia